ΟΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ = www.MYTIME.gr

Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

ΦΤΙΑΞΤΕ ΧΑΡΤΑΕΤΟ & ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 3/3 στις 4-6μμ ΣΤΟΝ ΞΕΝΙΟ 94.3 & STAR FM 97.1 στις 5-7μμ - ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ-ΕΣ, ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΕΣ-ΟΥΣ !!!
Ο χαρταετός είναι ένα παιχνίδι πολύ παλιό - υπάρχει εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια περίπου. Στην εποχή µας που δεν υπάρχουν πολλοί ανοιχτοί χώροι, τα παιδιά σπάνια παίζουν µε Χαρταετούς. Η κατα­σκευή τους δε παύει, ωστόσο, να αποτελεί μια πολύ διασκεδαστική απασχόληση.
Ηλικία : από 5 ετών και πάνω
Αριθμός συμμετεχόντων : τουλάχιστον ένας
Χώρος : οπουδήποτε

Υλικά :

μια πλαστική σακούλα
2 ράβδοι από ξύλο ή μπαµπού
σχοινί
ισχυρή κολλητική ταινία
κορδόνι για χαρταετούς
ένα καρούλι
ακρυλική μπογιά
ένα πινέλο

Εκτέλεση :

Η κατασκευή ενός χαρταετού είναι εύκολη αλλά λίγο κοπιαστική, γι' αυτό και πρέπει να βοηθήσετε κι εσείς το παιδί, α­κολουθώντας αυτά τα βήματα :

Κόφτε ένα τετράγωνο κομμάτι από την πλαστική σακούλα, φροντίζοντας ώστε οι δυο πλευρές του να είναι μεγαλύτερες από τις άλλες. Κόφτε τις ράβδους στο ίδιο μέγεθος µε τον χαρταετό. Σταυρώστε και δέστε τις ράβδους στο κέντρο του. Έτσι φτιάχνετε τη βάση του χαρταετού.

Έπειτα κολλήστε τη βάση στo χαρταετό με κολλητική ταινία. Γυρίστε τον από την άλλη μεριά και κολλήστε ένα κομμάτι της κολλητικής ταινίας εκεί. Με αυτό τον τρόπο το πλαστικό θα είναι προστατευμένο, όταν περάσετε το κορδόνι.

Μετά, κόφτε ένα κομμάτι κορδόνι για χαρταετούς, διπλό σε μέγεθος από το ύφος του χαρταετού. Ράψτε ή περάστε με κάποιο άλλο τρόπο το ένα άκρο του στο μπροστινό μέρος του αετού, τυλίξτε το αρκετές φορές στο κέντρο της βάσης και περάστε το από πίσω. Δέστε το γερά. Αυτό είναι το σχοινί από το οποίο θα κρατάτε τον αετό.

Γυρίστε το Χαρταετό από την άλλη μεριά. Περάστε το άλλο άκρο του κορδονιού στo κάτω μέρος του και τραβήξτε το προσεκτικά, μέχρις ότου τεντωθεί. Δέστε το κορδόνι που περισσεύει, λίγο πιο ψηλά από το κέντρο, προσαρμόζοντας το ανάλογα.

Τώρα μπορείτε να το διακοσμήσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό με απορρυπαντικό για να στεγνώσει καλύτερα η μπογιά πάνω στo πλαστικό.

Μετά φτιάξτε την ουρά. Η ουρά παρέχει στo χαρταετό σταθερότητα. Μπορείτε να φτιάξετε ουρά από πλαστικό, πέντε φορές στo ύφος του χαρταετού.

Τ ώρα το μόνο που απομένει είναι να βρείτε λίγο ελεύθερο χρό­νο για να πάτε μαζί με το παιδί σας, μια μέρα που να φυσάει σ' ένα μεγάλο πάρκο, μια παραλία ή οποιονδήποτε άλλο ανοικτό χώρο, για να πετάξετε μαζί το φανταστικό χαρταετό σας.

Σύσταση: Προτού φτιάξετε τον χαρταετό, είναι πολύ σημαντικό να κουβεντιάσετε με το παιδί για το πώς και το πότε θα τον πετάξετε.

Μερικοί βασικοί κανόνες είναι :

Δε πρέπει να πετάτε ποτέ χαρταετό κοντά σε στύλους της ΔΕΗ ή ηλεκτροφόρα καλώδια.
Στο χαρταετό δε πρέπει να χρησιμοποιούνται υλικά από μέταλλο, αφού είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.

Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε νήμα ψαρέματος ή ειδικό νήμα για χαρταετούς.
Μη χρησιμοποιείτε το χαρταετό τις βροχερές μέρες. Το υγρό σχοινί είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.
Σε περίπτωση που ο χαρταετός σας παγιδευτεί σ' ένα δέντρο ή στύλο, είναι καλύτερα να τον αφήσετε εκεί και να μη προσπαθήσετε να τον ελευθερώσετε. Είναι επικίνδυνο να προσπαθήσετε να ανέβετε σε πολύ ψηλά σημεία.

Πρέπει να πετάτε το χαρταετό σας σε μέρη, όπου δεν κατοικούν άνθρωποι Διαφορετικά, μπορεί να κινδυνεύσουν άνθρωποι
Δε πρέπει να πετάτε το χαρταετό σας κοντά σε λεωφόρους αν το κάνετε, μπορεί να τραβήξετε την προσοχή των οδηγών και να προκαλέσετε ατυχήματα.

Επίσης, δε πρέπει να πετάτε χαρταετό όταν μαίνεται καταιγίδα.

Από το βιβλίο «Αντί να βλέπει τηλεόραση» των εκδόσεων Καλοκάθη.

Εμείς το αντιγράψαμε απο το site http://www.familyclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LIVE Ships Navigator